İLİMİZDEKİ SICAKLIK ŞARTLARI VE YAKMA SAATLERİ
Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 10 °C nin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmaması gerekmektedir.
Hastaneler, okullar, öğrenci yurtları, huzurevleri, kreşler, terminaller ve kolluk binaları, kalorifer ve sobaların iç ortam sıcaklığı 20 °C den yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılması gerekmektedir.
Batman İl Merkezinde 2014-2015 kış sezonunda ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi amacı ile kış sezonunda kalorifer yakma saatlerinin aşağıdaki şekilde uygulanacaktır;
Sabah Akşam
Konutlarda 05.00- 08.30 16.00- 22.00
Resmi Kurum ve Kuruluşlarda 06.00- 10.00 13.00- 16.00
İş Merkezlerinde 08.00- 10.00 13.00- 16.00
Hastane, okul, yurt, kreş v.b. yerler kalorifer yakma kurallarına uymak şartıyla; kalorifer yakma saatleri dışında tutulacaktır.
Konutlarda dış ortam sıcaklığının 00C nin altında -40C nin üstünde olduğu gün ve gecelerde belirtilen yakma saatlerinin (başlangıç-bitiş) 1 saat uzatılması, -40C nin altında hava kirliliğine neden olmayacak şekilde sürekli yakılmasına izin verilebilecektir.
Kömürlerin torbalanarak satışa sunulması zorunlu
İthalatçılar ve yerli üreticiler, kömürün üretiminden tüketimine kadar kömürün miktarı ve özellikleri dâhil yapılan tüm işlemlerden sorumludurlar. Isınmada kullanılan ithal ve yerli kömürler toz kömürden elde edilen briket kömürler, prina briketi ve belde ve köyler için özellikleri belirlenen kömürler torbalanarak satışa sunulması zorunludur.
Isınmada Kullanılması yasak maddeler
Isınmada kullanılması yasak maddeler şunlardır; Petrol koku, Mineral yağ, Araba plastiği parçaları, Tezek, Katı atıklar ve tekstil artıkları, Kablolar, Islak odun, boyalı odun, Plastikler, Ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, Özel atıklar, tıbbi atıklar, Asfalt ve asfalt ürünleri, Boya ve boya ürünleri, Fueloil kaplarıdır.
Baca Temizliği ve Sobalar Konusunda Uyarılar
Soba, tahta ve boyalı kısımlara zarar vermeyecek şekilde, altına metal kaplı tabla, mermer veya benzeri malzeme konularak kurulmalıdır. Soba kurulurken fazla dirsekten kaçınılmalı ve zorunlu olmadıkça iki dirsekten fazla kullanılmamalıdır. Soba boruları birleştirilirken baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Soba bağlanmadan önce bacanın çekişi kontrol edilmelidir. Soba borusu bacaya fazla sokulmamalıdır. Bacalara, yabancı maddelerin girmesini engellemek için başlık takılmalıdır. Soba boruları ve bacalar temizlenmelidir. Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır.
Kömürün sobada yakılması
Sobaya üçte iki yakıt doldurulmalıdır. Soba mutlaka üstten tutuşturulmalıdır. Asla yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökülmemeli, üst bölümde tam yanma gerçekleşip kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapaklarını kapatılmamalıdır. Lodoslu havalarda gece uyumadan soba söndürülmelidir.
Yakma Kazanları
Mutlaka ehliyetli ateşçi çalıştırılmalı. Kalorifer kazanında kömürü yastıklama yöntemi ile yakılmalı. Kazan su sıcaklığını, dış ortam sıcaklığına göre ayarlayarak yakışı sağlanmalı. Geceleri kazan uyutma sistemi uygulanmalı. Isınma sezonu başlamadan önce kalorifer sisteminin bakımı mutlaka yaptırılmalıdır.
Kış ayları boyunca tüm vatandaşlarımızın hem kendi can güvenliklerine hem de çevrenin korunmasına gereken hassasiyeti göstermesini dileriz.